Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λάκκας

Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, κοντά στην Έδεσσα, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας της Λάκκας – γνωστή και ως “Παναγία η Μπάμπιαννη”. Η παράδοση θέλει τη μονή να είναι χτισμένη…

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λάκκας


Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, κοντά στην Έδεσσα, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας της Λάκκας – γνωστή και ως “Παναγία η Μπάμπιαννη”. Η παράδοση θέλει τη μονή να είναι χτισμένη στη θέση παλαιότερης ανδρώας μονής, ενώ η πρώτη χρονολογία που μαρτυρά την ύπαρξη του ναού είναι το 1714, όπως αναγράφεται σε επιγραφή του κωδωνοστασίου. Παράλληλα, μια δεύτερη χρονολογία – 1988 – σημειώνεται στην εξωτερική πλευρά του ναού, αναφερόμενη στις αποκαταστάσεις των φθορών που υπέστη το κτίσμα.

Η ονομασία “Μπάμπιαννη” έχει λαϊκή προέλευση, από μια ηλικιωμένη γυναίκα, τη “μπάμπω”, που έμενε κοντά στη μονή με τον γιο της, Γιάννη, και φρόντιζαν τον ναό. Από τη συχνή φράση των πιστών «πάμε στη Μπάμπω του Γιάννη», καθιερώθηκε η προσωνυμία που συνοδεύει μέχρι σήμερα τη μονή.

Ο ναός, τρίκλιτη βασιλική με δίρριχτη στέγη, έχει υποστεί πολλές καταστροφές – σημαντικότερη εκείνη του σεισμού του 1991 – και έχει αποκατασταθεί με προσοχή. Εσωτερικά σώζονται λιγοστές αλλά σημαντικές τοιχογραφίες, με χαρακτηριστική την παράσταση της Πλατυτέρας στην κόγχη του Ιερού και αγγέλους με εκφραστικά παιδικά πρόσωπα στη βάση του τρούλου.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, μεταγενέστερο, φιλοξενεί μια σειρά από εικόνες εξαιρετικής τέχνης, οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκουν σε εργαστήριο της Κεντρικής Μακεδονίας του 19ου αιώνα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η θαυματουργή εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, καθώς και η εικόνα της Σύναξης των Αγίων Αποστόλων, που ξεχωρίζουν για τη μυσταγωγική τους έκφραση και την παλαιότερη προέλευσή τους.

Ιδιαίτερη είναι και η ιστορία της καμπάνας του καμπαναριού: σύμφωνα με την παράδοση, τρεις Οθωμανοί επισκέφθηκαν τη μονή, και ο ένας αφαίρεσε τα αφιερώματα από την εικόνα της Παναγίας. Όταν καθυστέρησε να φύγει, λόγω ανεξήγητης ακινησίας, αποκάλυψε την πράξη του και, για να επανορθώσει, επέστρεψε τα αφιερώματα και πρόσφερε την καμπάνα, φτιαγμένη με κράμα μετάλλων που περιελάμβανε και δύο κιλά χρυσού.

Η σημερινή μορφή της μονής οφείλεται κατά πολύ στη Γερόντισσα Μαρία, η οποία από το 1979 με πίστη, επιμονή και δράση ανέδειξε και ανανέωσε τον χώρο, ξεπερνώντας δυσκολίες και συμβάλλοντας καθοριστικά στη φήμη και τη λειτουργία του μοναστηριού.

Ανακαλύψτε την πνευματικότητα, την παράδοση και τη γαλήνη της Παναγίας της Λάκκας, μέσα από το Visit Pella.

Τοποθεσία στον χάρτη

Ετικέτες:
Visit Pella Map Pella Pellas
Today Weather Icon 23 °C
Friday Weather Icon 19°C - 31°C
Saturday Weather Icon 17°C - 29°C
ΜΗΝΥΜΑ