Ιρί Κιοφτέ
Το Ιρί Κιοφτέ είναι μια παραδοσιακή συνταγή που παντρεύει τις ιδιαίτερες γεύσεις του πλιγουριού και του αποξηραμένου δαμάσκηνου, δημιουργώντας ένα μοναδικό πιάτο με βαθιά αρώματα και ισορροπημένη γλύκα. Η παρασκευή του απαιτεί υπομονή και μεράκι, ενώ το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά απολαυστικό.
Υλικά
- 1 κούπα πλιγούρι
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
- ½ κ.γ. πιπέρι
- ½ φλιτζάνι λάδι
- 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
- 4 κ.σ. αλεύρι
- ½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
- Προετοιμασία Σάλτσας: Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και μισό ποτήρι νερό. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα, και στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προετοιμασία του Πλιγουριού: Βρέχουμε το πλιγούρι μέχρι να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε το μείγμα και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια, παρόμοια με γιουβαρλάκια.
- Μαγείρεμα: Τοποθετούμε τα πλιγουρένια γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σάλτσα που σιγοβράζει. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα γιουβαρλάκια και να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί με τα γιουβαρλάκια.
- Τελική Προετοιμασία: Μόλις τα γιουβαρλάκια είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα δαμάσκηνα από την κατσαρόλα, τα λιώνουμε και τα προσθέτουμε ξανά στη σάλτσα, ανακατεύοντας καλά για να δώσουν το άρωμα και τη γλυκύτητά τους σε όλο το πιάτο.
Απολαύστε το Ιρί Κιοφτέ ζεστό, με τα αρώματα του δαμάσκηνου να αναδεικνύουν τη γεύση του πλιγουριού και τη σάλτσα να δένει τέλεια με κάθε μπουκιά.
Τοποθεσία στον χάρτη




Weather data not available.