Περιγραφή
Τα Σαλιγκάρια Γιαχνί είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με ρίζες στη μακεδονική κουζίνα, που συνδυάζει σαλιγκάρια με πλούσια αρώματα από κρεμμύδι, ντομάτα και μαϊντανό. Με τη χαρακτηριστική του γεύση και υφή, αυτό το φαγητό είναι ιδανικό για όσους αναζητούν ένα αυθεντικό γαστρονομικό ταξίδι στις γεύσεις της ελληνικής παράδοσης.
Υλικά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3 ντομάτες, τριμμένες
- 1 κιλό σαλιγκάρια
- ¼ φλ. ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Προετοιμασία των Σαλιγκαριών: Πλένουμε τα σαλιγκάρια καλά και καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα. Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το άνοιγμά τους. Σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, βυθίζουμε τα σαλιγκάρια και αφήνουμε για λίγο. Απομακρύνουμε όσα δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους, καθώς είναι ακατάλληλα προς κατανάλωση. Στραγγίζουμε τα υπόλοιπα και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο νερό, 1 φλιτζάνι ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
- Μαγείρεμα: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα βρασμένα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε τα υλικά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου μία ώρα, μέχρι τα σαλιγκάρια να μαλακώσουν και να δέσουν οι γεύσεις.
Αυτό το πιάτο σερβίρεται ζεστό, συνοδευόμενο από ψωμί για να απολαύσετε τη γευστική σάλτσα.
Τοποθεσία στον χάρτη

14 °C








